Voeding en Leefstijl

Goede voeding en een gezonde leefstijl zijn in de zwangerschap extra belangrijk.
Gedurende de zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding en leefstijl van zijn of haar moeder. Om een goede en gezonde bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en groei van je kindje volgen hier een aantal adviezen en websites voor aanvullende informatie.

Voeding en Vitamines
www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger.aspx
www.vitamine-info.nl/voedingsvoorlichters/brochures/brochure-zwangeren/

  • eet gezond en gevarieerd (groente, fruit, bruin brood, melkproducten)
  • drink per dag ongeveer 1 ½ liter water
  • zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • eet geen rauwe producten of producten van rauwe melk. Denk hierbij aan rosbief, fricandeau, tartaar, biefstuk, filet Américan, salami, lever of orgaanvlees, of Franse brie
  • eet niet meer dan twee keer per week vette vis, maar géén voorverpakte/vacuümverpakte vis (zalm, paling, makreel of garnalen)
  • verse gerookte vis van de visboer mag, ook gekookte of gebakken garnalen, kreeft of krab. Daarnaast mogen verse haring of vis uit blik wel gegeten worden
  • niet gepasteuriseerde kazen: Een listeriose infectie kan je voorkomen door voedsel goed te verhitten en geen kazen te eten, die van rauwe, niet gepasteuriseerde, melk zijn gemaakt. Dit zijn meestal de zachte Franse kazen, met op de verpakking de vermelding “au lait cru”
  • zachte kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk vormen geen gevaar, mits deze niet te lang in de koelkast hebben gelegen


Kattenbak en Tuinieren
Een toxoplasmose infectie kan je ook oplopen in contact met kattenontlasting. Verschoon daarom liever niet meer zelf de kattenbak. Draag bij het tuinieren handschoenen en was je handen grondig na afloop. Verder is het van belang groente en fruit goed te wassen.

Alcohol
Drink geen alcoholhoudende dranken. Alcohol is erg schadelijk voor de baby, ook regelmatig kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn. Een veilige grens is niet te noemen. Voor betrouwbare informatie over de risico’s en de mogelijke gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding kijk op:
www.alcoholenzwangerschap.nl

Roken
Rook niet tijdens de zwangerschap. Wil je stoppen met roken en heb je hulp hierbij nodig, vraag je verloskundige.
www.rokeninfo.nl

Drugs
Heb je een kinderwens en gebruik jij of jouw partner (weleens) drugs, is het van belang daar beiden mee te stoppen voor je zwanger wordt. Alle drugs brengen risico’s voor de ongeboren baby mee. Via de huisarts kun je hulp krijgen om te stoppen met het drugsgebruik.
www.drugsinfo.nl

Medicijnen
Overleg bij medicijn gebruik eerst met de huisarts, apotheek of ons of deze medicijnen mogen in de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Sommige medicijnen kunnen in de zwangerschap schadelijk zijn voor de baby.
www.apotheek.nl/zwangerschap

Naast deze praktische adviezen is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Denk hierbij aan minimaal 2 x per dag wandelen, fietsen of andere beweging.