Veel voorkomende klachtenVermoeidheid
Veel vrouwen hebben tijdens het begin van de zwangerschap last van vermoeidheid. Je lichaam werkt hard om de zwangerschap een goed begin te geven. Daarom blijft er minder energie voor jezelf over. Na drie maanden gaat deze klacht gelukkig weer deels over en word je de maanden daarna weer fitter.


Bandenpijn
De groei van je baarmoeder kan een krampende pijn veroorzaken. Het oprekken van de banden rondom de baarmoeder kan een scherpe pijn in de liezen geven. Deze klachten horen bij een normale zwangerschap en kan je verlichten door bijvoorbeeld een warme kruik op deze plaats te leggen.

Misselijkheid en overgeven
Misselijkheid en overgeven is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. In de ochtend zijn de klachten vaak het ergst. Dat heeft met de hormonale en lichamelijke veranderingen in de eerste weken te maken. Vaak helpt het om in de ochtend langzaam op te staan en daarvoor in bed alvast een kopje thee te drinken en wat te eten. Bijvoorbeeld een cracker of beschuitje. Het is ook heel normaal dat je gedurende de dag verminderde eetlust hebt en gevoelig bent voor bepaalde geuren. Gembercapsules kunnen mogelijk helpen als bovenstaand voedingsadvies niet werkt. Mocht je te veel blijven overgegeven en/of helemaal niet kunnen eten en of drinken, neem dan contact met ons op.

Onderbuikspijn
In het begin van de zwangerschap voel je vaak wat pijn in je onderbuik omdat je baarmoeder groeit. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de andere. Later in de zwangerschap voel je meer pijn aan de zijkanten en in je liezen. Dat noemen we bandenpijn. Dat is heel normaal. Je baarmoeder is groter en zwaarder geworden en je banden moeten nu meer gewicht dragen. Let goed op je houding en zorg dat je niet te zwaar tilt. Echte bandenpijn gaat meestal over wanneer je een warme kruik op je buik legt en wat meer rust neemt.
Vanaf de 20e week is het beter om niet recht omhoog uit bed te komen, maar over je zij op te staan. Obstipatie kan ook een reden zijn voor pijn in je onderbuik. Het is raadzaam hier iets aan te doen. Als je zeurderige pijn in je onderbuik hebt, kan dit ook een teken van een blaasontsteking zijn. Mocht je er niet zeker van zijn wat het is, laat dan even bij de huisarts urine nakijken. Is het geen blaasontsteking, neem dan contact met ons op.

Obstipatie
Obstipatie houdt in dat je harde ontlasting hebt en niet meer elke dag op een normale en ontspannen manier naar de wc kunt gaan. Obstipatie kan ook pijn in je onderbuik veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk om hier iets aan te doen. Vezelrijk eten, voldoende drinken, regelmatig bewegen en een gevarieerde voeding helpen je erbij. Als dit niet voldoende is om de obstipatie tegen te gaan, kan het ook helpen lijnzaad door je eten te doen of Lactulose siroop te gebruiken. Tijdens het spreekuur kunnen we je hier meer advies overgeven.

Bloedverlies
Bij één op de vijf zwangere vrouwen komt in de eerste drie maanden bloedverlies voor. Vaak heeft het bloedverlies geen betekenis en houdt vanzelf weer op. Soms is het een teken van een beginnende miskraam. Dan gaat het bloedverlies doorzetten en je krijgt er ook buikkrampen bij, alsof je hevig ongesteld gaat worden. Soms kun je bloedverlies hebben nadat je hebt gevreeën, dat is onschuldig. Later in de zwangerschap, als je bijna bent uitgerekend, kun je een beetje bloedverlies krijgen doordat je veel harde buiken hebt.
Bloedverlies is altijd een goede reden om ons te bellen. Bij veel bloedverlies bel je met het spoednummer: 0627841733

Vaginale afscheiding
Het is heel gebruikelijk om als zwangere vrouw meer afscheiding te hebben dan je gewend bent. Normale afscheiding is licht van kleur of doorzichtig en oogt een beetje slijmerig. Groene, bruine of brokkelige afscheiding wel of niet gepaard met jeuk is goed om even te bespreken tijdens het spreekuur. Mocht dit te lang duren neem dan even eerder contact met ons op.

Maagzuur
Vanaf ongeveer 30 weken kun je last hebben van maagzuur. Dat heeft vooral te maken dat de baby je maag iets opzij drukt en het zuur dan gemakkelijker omhoog kan stijgen. Hiervoor kun je een beetje melk gaan drinken, beetje vanillevla eten of amandelen zonder vliesje kauwen. Het kan ook helpen iets rechter op te slapen dan je normaal doet en niet kort voor het slapen gaan nog te eten. Je mag ook middelen tegen maagzuur gebruiken, als die maar geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Antagel, Gaviscon zijn de meest gangbare middelen, ook mag je af en toe een Rennie gebruiken.

Bekkenpijn
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bekkenklachten. Deels is dit normaal. Je spieren en je bindweefsel worden weker en je bekken wordt iets wijder om tijdens de baring de baby beter te kunnen laten passeren. Let goed op je houding, ga niet te zwaar tillen en zorg ervoor dat je na de 20e week alleen nog maar over je zij uit bed op gaat staan. Daarnaast is het goed iets aan sport te doen, zodat je spieren in dit gebied worden versterkt. Soms is er sprake van zogenaamde bekkeninstabiliteit. Dat kan voor veel pijn zorgen. In dit geval is het noodzakelijk om een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. In de map achter de tabbladen Fysiotherapie en Adfys vind je de therapeuten met wie wij het meeste samenwerken.

Hartslag
Je kunt als je zwanger bent last hebben van een snellere hartslag. Tijdens de zwangerschap stroomt er ca. 1,5 liter meer bloed door je lichaam en moet je hart harder werken dan anders. Dat resulteert in een snellere hartslag. Er is geen reden voor bezorgdheid. Probeer altijd, als je hier last van hebt, rustig door je neus in en uit te ademen. Dan zal het snel weer overgaan.

Urineverlies
Als je zwanger bent kan het gebeuren dat je af en toe ongewenst urine verliest. Dat heeft er mee te maken dat je bekkenbodemspieren iets slapper zijn en de baby soms op je blaas drukt. Als je dit tijdens het spreekuur aan ons doorgeeft, dan kunnen we je advies geven, soms is dit met een paar gerichte oefeningen op te lossen.

Vocht vasthouden
Vooral aan het einde van de zwangerschap kun je vocht gaan vasthouden. Tijdens de zomermaanden heb je hier meestal meer last van dan tijdens de wintermaanden. Je handen en voeten zwellen iets op en je ringen en schoenen passen niet meer zo goed. Dat is normaal. Je hoeft niet zoutarm te eten of minder te gaan drinken, dat werkt averechts. Als je in korte tijd veel vocht vasthoudt of veel aankomt, neem dan contact met ons op.

Jeuk
In de zwangerschap kan om verschillende reden jeuk ontstaan. De meest voorkomende jeuk is de zogenaamde zwangerschapsjeuk. Vaak heb je dan ook last van pukkeltjes of andere huiduitslag. Door het uitrekken van de buikhuid door groei van de baby, kan je ook alleen jeuk op je buik hebben. Om dit te verhelpen kun je mentholgel of olie gebruiken. Jeuk over het gehele lichaam of alleen op je armen of benen zonder uitslag is reden voor extra onderzoek. Neem hiervoor contact met ons op.

Harde buiken
Vanaf 30 weken gaat je baarmoeder regelmatig samentrekken. Dat noemen we “harde buiken”. Hiermee bereidt de baarmoeder zich alvast voor op de bevalling. Sommige vrouwen voelen de harde buiken duidelijk en andere helemaal niet. Harde buiken zijn onschuldig zolang zij geen pijn doen en ook niet regelmatig komen. Vaak helpt een warme douche of een warme kruik. Mochten de harde buiken pijnlijk gaan worden en met een regelmaat komen, is het verstandig even met ons te overleggen op het spoednummer: 0627841733

Slaapproblemen
Veel vrouwen kampen tijdens de zwangerschap met slaapproblemen. Vaak moeten plassen, harde buiken of geen goede slaaphouding kunnen vinden door de groeiende buik zijn vaak gehoorde oorzaken. Een heel bewegelijke baby kan ook voor slecht slapen zorgen. Het doen van een “middagdutje” kan de cirkel van slapeloosheid doorbreken. Als je niet kunt slapen omdat je te gespannen of te veel spanning voelt, is het goed om dit tijdens het spreekuur kenbaar te maken.