Mogelijkheden

Mogelijkheden als je weet dat je een miskraam krijgt

Spontane miskraam
Meestal verloopt een miskraam spontaan en zonder complicaties zodat medisch ingrijpen niet nodig is. Na het eerste bloedverlies komt de miskraam binnen een paar dagen op gang, soms duurt dit langer, maximaal een paar weken. Als je besluit af te wachten, krijg je van ons uitleg en belinstructies. Na de miskraam voeren we een lichamelijk onderzoek uit, of maken we een echo om te kijken of de miskraam compleet is.
We informeren je huisarts.

Medicatie
Een tweede mogelijkheid is door middel van medicatie (de miskraam op te wekken) het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder te verdrijven. Wij verwijzen je naar de gynaecoloog voor een consult. Samen met de gynaecoloog bepaal je het tijdstip van innemen. Daarna krijg je de medicijnen mee die je thuis kan innemen. Vervolgens wacht je de miskraam af, die meestal binnen twee dagen plaatsvindt.
In 80% van de gevallen is Misoprostol effectief.

Curettage
Bij curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. De ingreep duurt ongeveer vijf à tien minuten en gebeurt poliklinisch. Vaak krijg je een korte narcose of soms een ruggenprik.

Als je kiest voor curettage, bellen wij het ziekenhuis voor je.

Alle drie mogelijkheden hebben voor- en nadelen. De beslissing is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Neem een paar dagen de tijd om te beslissen en overleg met ons, als je daar behoefte aan hebt.